Transportoplossingen

Circulaire economie door Renault Trucks

5min
T Robust

De groeiende aandacht voor duurzaamheid en de bevoorrading van materialen zet alle ondernemingen ertoe aan hun eigen praktijken en die van hun leveranciers te herzien. Renault Trucks zet zich in voor een duurzaam goederentransport en heeft de hele levenscyclus van zijn vrachtwagens opnieuw uitgedacht om de levensduur te verlengen en de veroudering te beperken. Dit heeft geleid tot een vernieuwd aanbod van tweedehandsvoertuigen en -onderdelen, dankzij het gebruik van gereviseerde onderdelen. Dit is een van de vele acties in ons streven naar een koolstofvrij transport.

Beginselen van de circulaire economie

Ongeacht de sector is een circulaire economie gebaseerd op een eenvoudige filosofie: handel om ervoor te zorgen dat elk product dat bij de productie wordt gebruikt, een hulpbron is. Dit houdt niet alleen in dat afval beter moet worden beheerd, maar dat afval moet worden beperkt en zelfs helemaal geëlimineerd. Een circulaire economie is gebaseerd op een opwaartse spiraal: hergebruik alles wat kan worden gebruikt, tijdens het eerste gebruik of na conversie. Onbruikbare onderdelen worden gerecycleerd, maximaal hergebruikt.

Drie hoofdlijnen bepalen hoe het werkt:

  • Eco-ontwerp: hierbij gaat het om de hele levenscyclus, vanaf de ontwerpfase van goederen, processen of diensten, waarbij de impact ervan tot een minimum wordt beperkt en voorzieningen worden getroffen voor de recycling van eventueel resulterend afval;

  • Verandering van het consumentengedrag: door de gebruiksperiode te verlengen en een meer verantwoorde consumptie te bevorderen;

  • Afvalbeheer en recycling.

In het kader van onze verbintenis om een duurzaam en koolstofvrij transport te ontwikkelen, heeft Renault Trucks de levenscyclus van zijn bedrijfsvoertuigen herbekeken door een circulaire logica toe te passen.

De drie pijlers van de circulaire economie bij Renault Trucks

Renault Trucks houdt bij het ontwerp van elke nieuwe vrachtwagen rekening met het einde van de levensduur en de mogelijkheden om de onderdelen te recycleren.

Regenereren, hergebruiken en Recycleren zijn de drie pijlers van onze visie op een circulaire economie.

R ROBUST

Vrachtwagens opnieuw conditioneren om de levensduur te verlengen

Wanneer een vrachtwagen het einde van zijn eerste of tweede leven bij een klant bereikt, wordt hij teruggebracht naar ons netwerk. Hij wordt gerecupereerd en "geregenereerd", waarbij hij een strenge 200-punten inspectie ondergaat. De inspectie is gebaseerd op technische punten (aandrijflijn, emissiecontrolesysteem, ...) en veiligheidscomponenten (remmen, ophanging, verlichting, ...). Alles wordt gevalideerd door middel van een test op de weg. Ten slotte worden alle onderdelen die aan vervanging toe zijn, vervangen en wordt de boordsoftware bijgewerkt tot de meest recente beschikbare versie. De vrachtwagen wordt volledig gereviseerd en in een bijna nieuwe staat teruggebracht en krijgt een SELECTION-label en een door Renault Trucks gecertificeerde garantie.

T X-ROAD mosaïque

Hergebruikte vrachtwagens in de Used Trucks Factory: een productie-eenheid die bedrijfsvoertuigen een nieuw leven geeft

De Used Trucks Factory is gevestigd in Bourg-en-Bresse, Frankrijk. Zij streeft eenzelfde doel na: de levensduur van de producten verlengen. De fabriek biedt conversies of volledige transformaties aan om vrachtwagens aan te passen aan de eisen van de markt of van de klant. Voorbeelden hiervan zijn het ombouwen van een vrachtwagen op B100 biodiesel zodat deze op 100% koolzaadolie rijdt, of zelfs het ombouwen naar 100% elektrische energie.

Used trucks factory

De Used Trucks Factory voert ook meer radicale conversies uit om de levensduur van voertuigen te verlengen, door ze aan te passen aan andere toepassingen of industrieën: dit is met name gebruikelijk voor de Renault Trucks T X-Road, T P-Road, T X64 en T X-Port vrachtwagens. Zowel voor de Europese gemeenschappelijke markt als op internationaal niveau knappen de teams gebruikte voertuigen op om aangepaste voertuigen te leveren voor langeafstandstransporten, leveringen op bouwterreinen en de distributiesector. Voertuigen die bestemd waren voor de Franse markt kunnen bijvoorbeeld worden versterkt en aangepast voor gebruik in Afrika of het Midden-Oosten. Een trekker kan ook worden omgebouwd tot een bakwagen.

De ombouw vindt plaats in de Used Trucks Factory volgens een industrieel fabricage- en kwaliteitscontroleproces dat vergelijkbaar is met het proces dat wordt toegepast bij de productie van een nieuw voertuig. Hierdoor wordt de levensduur van een vrachtwagen verlengd of kunnen onderdelen ervan worden hergebruikt, waardoor de impact op het milieu wordt beperkt.

Recyclen in plaats van vervangen: uitwisselen

Bij Renault Trucks kunt u profiteren van een standaard omruilservice. Wanneer een onderdeel van een vrachtwagen het einde van zijn levensduur heeft bereikt, of het nu defect of beschadigd is, kunt u kiezen voor een gereviseerd gelijkwaardig onderdeel met garantie in plaats van een nieuw vervangingsonderdeel aan te schaffen. Het reconditioneringsproces van de onderdelen vindt plaats in onze productiefaciliteit van Renault Trucks in Frankrijk.

Bij aankomst worden de onderdelen volledig gedemonteerd en wordt elk onderdeel geïnspecteerd door gespecialiseerde teams. Onherstelbare onderdelen worden gerecycleerd, andere worden gereinigd en opnieuw geschikt gemaakt voor hergebruik. Het validatieproces en de technische specificaties voor deze bewerkingen en onderdelen voldoen aan de strengste betrouwbaarheids-, veiligheids- en milieunormen. Dankzij de industriële herconditionering en de op een testbank geteste specificaties blijven de oorspronkelijke prestaties van de truck behouden. Nieuw gereconditioneerde onderdelen worden aan dezelfde kwaliteitstests onderworpen als nieuwe onderdelen. Zodra de onderdelen zijn gevalideerd, kunnen ze op de truck worden gemonteerd, zodat hij aan zijn tweede leven kan beginnen. Standaard ruilonderdelen leveren dezelfde prestaties als OEM-onderdelen en hebben dezelfde internationale garantie van 2 jaar. Er zijn meer dan 2.000 onderdelen beschikbaar, voor alle systemen: motor- en versnellingsbakonderdelen en belangrijke componenten, remsystemen, koppelingen, dynamo's, startmotoren, elektrische en elektronische systemen, stuurinrichting en ophanging, koeling, enz.

De voordelen zijn tweeledig:

  • Het is in de eerste plaats financieel, omdat u een onderdeel hebt dat van dezelfde kwaliteit is als een nieuw onderdeel, maar tegen een lagere kostprijs.

  • Het is ook milieuvriendelijk.

Wat is er beter dan deel te nemen aan een duurzaam ontwikkelingsproces en tegelijk geld te besparen? De productie van gereconditioneerde onderdelen heeft 60% minder impact op het milieu dan die van nieuwe onderdelen! Het zet aan tot een meer verantwoord verbruik, verlengt de gebruiksduur van uw voertuigen en hun onderdelen en beperkt tegelijk de afvalproductie.

Recyclage is ook van toepassing op de lithium-ionbatterijen waarmee de elektrische voertuigen die wij verkopen zijn uitgerust. Deze kunnen in een andere sector worden hergebruikt, bijvoorbeeld als hulp bij de werking van windturbines, of ze kunnen worden gerecycleerd.

Onze vrachtwagens zijn voor 95% recycleerbaar en voor 98% terugwinbaar, in overeenstemming met de ISO 22628-normElk onderdeel is gemarkeerd om het eenvoudiger naar het relevante recyclingbedrijf te kunnen leiden. Onderdelen die onder de Europese REACH-wetgeving inzake de productie en het gebruik van chemische stoffen vallen, worden systematisch gelogd en gemarkeerd bij de bevoegde instanties.

Het is door dit wereldwijde proces en de talrijke praktische maatregelen die zijn genomen om de plannen in de praktijk om te zetten, dat we als pioniers naar voren zijn gekomen in onze circulaire benadering van het aanbieden van bedrijfsvoertuigen, en onze positie als leider in de overgang naar een duurzaam transport hebben veiliggesteld. Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts voor hulp bij onze eigen energietransitie reis.

Ik ga ermee akkoord dat Renault Trucks bij het verzenden van dit formulier mijn persoonlijke gegevens bewaart zolang als nodig is om de verstrekte informatie te evalueren en om contact met mij op te kunnen nemen over dit specifieke onderwerp. Mijn gegevens kunnen ook doorgegeven worden aan partners en distributeurs van Renault Trucks die in staat zijn mijn vraag te behandelen.
Ik ga akkoord met het ontvangen van nieuws en informatie over de producten en evenementen van Renault Trucks. Ik kan deze communicatie stopzetten in elke e-mail die ik ontvang.
Set canonical URL
Off